اولین گروه تخصصی مدیریت ساخت در کشور
آدرس

اصفهان - اصفهان

ایمیل

info@hoomat-cm.com

تلفن

09131030627

اطلاعات تماس

  • اصفهان - اصفهان
  • info@hoomat-cm.com

متره و برآورد چیست

فهرست مطالب

متره و برآورد چیست؟

 

یکی از مهم‌ترین و پول‌ساز‌ترین شاخه‌های مهندسی، متره و برآورد می‌باشد که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. از آنجا که متره و برآورد تعیین کننده میزان مصالح مورد نیاز و هزینه‌های یک سازه است، علاوه بر مهندسان عمران، کارفرمایان، پیمانکاران و مدیران اجرایی نیز باید با آن آشنا باشند.

با ما همراه باشید تا آگاهی پیدا کنیم متره و برآورد چیست و چه اهمیتی در صنعت ساخت دارد؟

متره چیست؟

 

متره به معنای محاسبه میزان مصالح مورد نیاز برای اجرای یک پروژه بر اساس جدول متره می‌باشد. مهندسان برای انجام این اندازه‌گیری‌ها از اطلاعات جدول‌هایی به نام جدول خلاصه متره، ریز متره استفاده می‌کنند. به کسانی که این کار را انجام می‌دهند مترور گفته می‌شود.

برآورد(Estimate) چیست؟

برآورد در واقع به قیمت‌گذاری مقدار مصالح به دست آمده از فرآیند متره برای اجرای پروژه بیان می‌شود.

 

هدف از متره و برآورد چیست؟

اجرای فرآیند متره و برآوردبرای یک پروژه، ۲ هدف را دنبال میکند:

۱.  هدف اول: به‌دست آوردن مقدار مصالح و نیروی انسانی مورد نیاز:

 

مقادیر زیادی در میزان هزینه‌های احداث یک سازه تاثیر گذارند که بر اساس بزرگی و قابلیت‌های پروژه متغیرند و اهمیت زیادی نیز برای کارفرما دارند. از جمله این مقادیر می‌توان به تعداد و تخصص نیروهای انسانی مورد نیاز، مقدار و کیفیت مصالح، مهلت تحویل پروژه، ماشین‌‌آلات و ابزار‌های مورد نیاز و … اشاره کرد.

۲.  هدف دوم: به‌دست آوردن بودجه مورد نیاز احداث پروژه:

 

مهندسان برای انجام این مرحله صورت وضعیتی تعیین می‌کنند که در آن تمامی هزینه‌های مورد نیاز پروژه آورده شده است. گاهی تعیین بودجه دو بار در طول پروژه انجام می‌شود؛ یکبار قبل از اجرا و دیگری در طول اجرای پروژه که این مقدار می‌تواند بصورت ریالی یا ارزی باشد.

متره و برآورد به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

 

۱. متره باز یا تجزیه بها 

 

برآورد هزینه اجرا و مدت زمان لازم برای اجرای یک پروژه، بدون استفاده از تجزیه بها امکان پذیر نیست و هرچه تجزیه بهای مورد استفاده از نظر مصالح و نیروی انسانی و ماشین آلات مورد نیاز به واقعیت و شرایط اجرای کار نزدیک تر باشد، به همان میزان برآورد اولیه به هزینه اجرایی پروژه نزدیک تر خواهد بود.
متره باز به روشی گفته می‌شود که کلیه مقادیر از جمله : ماشین آلات، ابزار‌ها، نیروی انسانی و مصالح مورد نیاز از روی جدول متره و همچنین بر مبنای تجارب گذشته محاسبه می‌گردد. مرحله بعد در متره باز به دست آوردن قیمت کل مورد نیاز، از طریق ضرب کردن مقادیر ذکر شده در قیمت واحد آنها به نرخ روز می‌باشد؛ به صورتی که مقدار مصالح در قیمت واحد آن، تعداد نیروی انسانی در قیمت روز و میزان ماشین‌آلات مورد نیاز در قیمت واحد آن بر اساس تعداد ساعات مورد نیاز ضرب شده و بودجه کلی به دست می‌آید؛ به این عملیات تجزیه بها گفته می‌شود. مزیت این روش آن است که بودجه کلی به دست آمده به واقعیت و آنچه اتفاق خواهد افتاد بسیار نزدیک است.

۲. متره بسته

 

در روش متره بسته، قیمت‌ها بر مبنای فهرست بهای ابلاغ شده از سوی نظام فنی و اجرایی کشور محاسبه می‌شود. در این روش مهندس مترور یک جدول ریز‌متره تشکیل داده و در آن اطلاعات مربوط به مقادیر منابع مورد نیاز را، بر اساس ترتیب ردیف‌های فهرست بها و از روی مدارک پیمان و محتوای نقشه‌ها محاسبه کرده و در جدول و‌ارد می‌کند.

در این روش میزان هزینه‌هایی مانند نیروهای انسانی و … اهمیتی ندارد بلکه محاسبه بودجه مورد نیاز بر اساس مقدار عملیات خاکی به ازای هر متر مکعب است. پس از تعیین مقدار کلی هزینه، بهای مقادیر مختلفی که در پیمان ذکر شده مانند: بهای منطقه، درجه سختی، ضریب بالاسری و … نیز اضافه می‌شود.

 

میثم جوادی

میثم جوادی، مدیر گروه مهندسی و مدیریت ساخت هومت، دانش آموخته کارشناسی عمران - آب از داشنگاه آزاد واحد نجف‌آباد و با بیش از 20 سال سابقه فعالیت حرفه‌ای در پروژه‌های صنعت ساخت کشور و بین‌المللی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *